Kolorowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej przed przygotowaniem sernika każdą z pięciu galaretek rozpuścić w 1 szklance wody i wlać do płaskich naczyń.
2.Żelatyne namoczyć w 1 szklance zimnej wody.
3.Mleko zagotować. Do gorącego mleka przelać namoczoną żelatynę, rozpuścić i ostudzić.
4.Jajka umyć i włożyć na 5-6 sekund do wrzątku w celu odkażenia skorupki, a następnie oddzielić żółtka od białek.
5.Białka ubić mikserem na sztywną pianę.
6.Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości (jak na kogel-mogel) i dodawać porcjami ser. Wlać mleko z żelatyną.
7.Do masy dodać aromat pomarańczowy oraz pokrojone w większą kostkę kolorowe galaretki. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
8.Na zastygłą masę wylać tężejące 2 galaretki. Wstawiamy ponownie do lodówki na 2 godziny.
9.UWAGA: Masy serowej jest dosyć sporo i jeśli robimy ciasto w tortownicy to zalecam użycie tortownicy o średnicy conajmniej 28 cm lub standardowej blaszki prostokątnej.
Komentarze