Na biszkopcikach, z trzeba różnymi smakowo i kolorowo warstwami. Po kolei: waniliowa, czekoladowa i truskawkowa. Każda z nich oparta na serku homogenizowanym.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Warstwa waniliowa:
100 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej
1 kopiasta łyżeczka cukru pudru
200 g waniliowego serka homogenizowanego typu Danio
3 łyżki zimnego mleka
2 łyżeczki żelatyny
Warstwa czekoladowa:
100 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej
1 kopiasta łyżeczka cukru pudru
2 kopiaste łyżeczki naturalnego kakao
200 g waniliowego serka homogenizowanego typu Danio
3 łyżki zimnego mleka
2 łyżeczki żelatyny
Warstwa truskawkowa:
3/4 szkl gorącej wody
1 galaretka truskawkowa
100 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej
200 g waniliowego serka homogenizowanego typu Danio
Dodatkowo:
12 sztuk biszkopcików
1 galaretka truskawkowa
300 ml gorącej wody
Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia (tylko dno). Poukładać na spodzie formy okrągłe biszkopciki. Luki wypełnić łamiąc kilka biszkopcików na mniejsze części.
2.Warstwa waniliowa: Żelatynę zalać zimnym mlekiem, wymieszać. Gdy napęcznieje podgrzać ją na małym ogniu lub chwilkę w mikrofalówce do całkowitego rozpuszczenia (ale nie zagotowania! Żelatyna traci wówczas swoje właściwości). Odstawić na bok do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno dodając następnie cukier puder i serek waniliowy. Na koniec do masy wlać letnią żelatynę (warto ją najpierw zahartować 1-2 łyżeczkami waniliowej masy), szybciutko zmiksować.
Tak przygotowaną pierwszą waniliową warstwę naszego serniczka wyłożyć na biszkopciki w tortownicy, wyrównać szpatułką i schować do lodówki. Masa szybko tężeje, więc od razu można zabrać się za przygotowywanie kolejnej warstwy- tym razem czekoladowej.
3.Warstwa czekoladowa: Przygotować ją w taki sam sposób jak warstwę waniliową dodając jedynie do ubitej śmietany 2 łyżeczki naturalnego kakao. Reszta bez zmian :). Ciemną masę wyłożyć na jasną waniliową w tortownicy, wyrównać i z powrotem schować formę do lodówki.
4.Warstwa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Po wystudzeniu wstawić do lodówki w celu szybszego stężenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno dodając następnie cukier puder, serek waniliowy oraz wlewając tężejącą, ale wciąż płynną galaretkę. Całość krótko zmiksować do połączenia. Truskawkową masę wyłożyć na warstwę czekoladową. Sernik po raz kolejny wstawić do lodówki do stężenia
5.Dodatkową truskawkową galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Po ostudzeniu, gdy zacznie tężeć, wylać ją na stężałą warstwę truskawkową. Całość po raz ostatni schłodzić w lodówce (najlepiej 3-4 godzinki). Po tym czasie podawać. Smacznego!
Komentarze