Kolorowa sałatka z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Nada się również ryż ugotowany poprzedniego dnia. Pierś kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy olej, przyprawę do kurczaka, ostrą i słodką paprykę, mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Mrożony groszek gotujemy ok 6-8 min. Paprykę kroimy w kosteczkę. Kukurydzę i fasolkę odcedzamy z zalewy.
Po godzinie kurczaka wyjmujemy z lodówki i smażymy. Odstawiamy do wystudzenia.
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki- ryż, groszek, kukurydzę, paprykę, fasolę i usmażoną pierś kurczaka.
W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos. Dodajemy majonez i jogurt naturalny, posypujemy posiekaną natką pietruszki i mieszamy. Gotowym sosem polewamy przygotowane składniki sałatki i mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego !
Komentarze