Kolorowa sałatka z kaszy kuskus w cytrynowych skorupkach

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Moja perełka kulinarna :)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza kus-kus: 350 gramów
    - bulion warzywny: 1 szklanka
    - cukinia: 1 sztuka
    - bakłażan mały: 0.5 sztuki
    - brokuł świeży: 250 gramów
    - papryka mała: 0.25 sztuki
    - marchewka średnia: 1 sztuka
    - pietruszka korzen: 1 sztuka
    - cebule małe: 1 sztuka
    - czosnek (ząbki): 1 sztuka
    - oliwa z oliwek, dobra: 5 łyżek
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta

    - oliwa z oliwek, dobra: 2 łyżki
    - cytryna sok: 2 łyżki
    - kolendra świeża posiekana: 3 łyżki
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka

    - cytryna duża: 5 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sok

Kolorowa sałatka z kaszy kuskus w cytrynowych skorupkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy kuskus, zalewamy wrzącym bulionem jarzynowym i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie rozdrabniamy kaszę widelcem. Kasza gotowa.
  • 2. Pora przygotować warzywa. Bakłażana kroimy w plastry i moczymy w osolonej wodzie przez 30 minut. W tym czasie możemy przygotować pozostałe warzywa. Obraną cebulę kroimy w półplasterki, obrany czosnek w cienkie plasterki. Umyte i osuszone warzywa : papryka oczyszczona z gniazd nasiennych, cukinia, marchew i pietruszka obrane ze skórki kroimy w kostkę; brokuł rozdzielamy na małe różyczki. Bakłażana odsączamy z wody, osuszamy i kroimy w kostkę.
  • 3. Na patelni z 5 łyżkami oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy cebulę, czosnek i bakłażana. Czekamy 5 minut, aż cebula będzie miękka, czosnek pachnący, bakłażan podsmażony. Następnie wrzucamy pozostałe warzywa, czyli cukinię, marchew, pietruszkę, paprykę i różyczki brokuła. Dusimy pod przykryciem 10 minut.
  • 4. Gotowe warzywa dodajemy do miski z kaszą kuskus. Przygotowujemy sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny i umyta, osuszona i posiekana kolendra, sól i pieprz. Mieszamy sos. Polewamy nim sałatkę i mieszamy starannie.
  • 5. Przygotowanie cytrynowych skorupek: cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Przekroić na dwie równe części. Wydrążyć cały miąższ łącznie z błonkami, najlepiej małą łyżką. Następne przy pomocy kuchennych nożyc wycinać wzorek, który ma przypominać kształtem "zygzak". Aby skorupki stały prosto na talerzu, odcinamy nożem końcówkę cytryny. Do tak przygotowanych skorupek dodajemy nadzienie - sałatkę.

    Sałatka jest najsmaczniejsza, gdy podana schłodzona (musi spędzić około 3 godzin w lodówce). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Komunia Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować