W błogim świątecznym objadaniu, warto zostawić trochę miejsca, na pyszne kołdunki z makiem i suszonymi owocami. Do tego posypane są ,podsmażonymi płatkami migdałowymi na masełku. Pyszności.
Kołdunki z makiem i suszonymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki farszu, mieszam, podsmażam, studzę.
2.Składniki ciasta zagniatam na gładkie, elastyczne ciasto. Nakrywam ściereczką, pozostawiam na ok. 20 minut.
3.Ciasto zagniatam ponownie, podsypuje mąka, wałkuje cienko, wykrawam foremką lub szklanką koła. Na koła nakładam farsz, składam na pół, zlepiam końce[podobnie jak uszka].
4.Kołdunki gotuję we wrzątku ok. 5 minut. Wyjmuje na talerz łyżką cedzakową.
5.Kołdunki podaję polane płatkami migdałowymi uprażonymi na maśle.
Komentarze