KOKOSOWY sernik z żurawiną pod delikatną bezową chmurką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Uwielbiam wszystko co kokosowe! Więc na tegoroczną majówkę postanowiłam stworzyć ciacho idealne! Delikatne w smaku i strukturze, ciężkie i z wyraźnym akcentem – takie, które jest w stanie poprawić humor w deszczowy dzień! Zapraszam Was zatem na KOKOSOWY sernik Z ŻURAWINĄ pod delikatną bezową chmurką.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPÓD
    100g herbatników maślanych
    50g wiórek kokosowych
    50g masła

    SERNIK
    1kg sera trzykrotnie zmielonego
    200g masła
    130g cukru
    2 jajka
    3 żółtka
    50g wiórków kokosowych
    60g mąki ziemniaczanej (ok. 2łyżki)
    150ml ciepłego mleka
    150g suszonej żurawiny
    1 łyżeczka mąki pszennej

    BEZOWA CHMURKA
    3 białka
    150g cukru
    100g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Bezy

Kokosowy sernik z żurawiną pod delikatną bezową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KOKOSOWY SPÓD herbatniki wkładamy do blendera i rozdrabniamy – przesypujemy do miski i dodajemy wiórka kokosowe. Masło roztapiamy, dodajemy do rozdrobnionych herbatników i wiórków, dokładnie mieszamy – powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Wykładamy na spód formy, równo rozkładając i dociskając dłonią. Odstawiamy.
  • 2. SERNIK Żurawinę zalewamy gorącą woda. Odstawiamy na 5-7 minut. Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera na jednolitą masę. Dodajemy stopniowo po 1 jajku – stale ucierając. Do tak przygotowanej masy, dodajemy porcjami ser i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ucierania dolewamy ciepłe mleko, gdy połączy się ono z masą serową dodajemy wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Żurawinę odcedzamy z wody (odciskamy w dłoniach) i mieszamy z 1 łyżeczką mąki pszennej. Tak przygotowane owoce dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki. Gotowy sernik wylewamy na kokosowy spód, wyrównujemy łyżką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy: pierwsze 15 minut w 180 stopniach, funkcja grzania góra/dół, kolejne 60 minut w temperaturze 150 stopni funkcja grzania góra/dół. Pod koniec czasu pieczenia sernika przygotowujmy Chmurkę.
  • 3. BEZOWA CHMURKA białka ubijamy na wysokich obrotach miksera do momentu, aż nasza piana będzie plastyczna – czyli nie rzadka, ale też nie super sztywna. Jeśli podczas wyjęcia rózgi z piany tworzy nam się taki opadający języczek, a piana jeszcze nie jest sztywna – jest to IDEALNY moment by dodać cukier. Cukier dodajemy partiami – po ok. 2 łyżki – stale ubijając. Każdą dodaną porcję cukru ubijamy ok. 2-3 minut, aby dobrze się rozpuścił. Gdy zużyjemy cały cukier, nasza piana będzie piękna, sztywna i szkliście błyszcząca. Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe i przy pomocy sylikonowej łopatki mieszamy do połączenia obu składników. Gdy nasza piana jest gotowa, powinna być idealnie sztywna i pięknie błyszcząca. SERNIK wyjmujemy z piekarnika na blat, a piekarnik przestawiamy na 100 stopni funkcja grzania termoobieg. Na sernik wykładamy całą bezową chmurkę i delikatnie wyrównujemy łyżką. Tak przygotowane ciasto wkładamy ponownie do piekarnika i suszymy bezę przez 60 minut. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia! Gdy będzie zimny sprawnym ruchem wyjmujemy go z blaszki i podajemy na paterze, desce bądź ozdobnym talerzu. Pyszny!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Sery Ser biały Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

sernik z owocami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Aksamitny sernik pod chmurką

majka190382 Bita śmietana i świeże owoce, poezja! 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować