Kokosowy sernik z kiwi

0 (0 ocen)

  • 50 min

Sernik w zdrowszej wersji. Idealny nawet dla cukrzyków.

  • 50 min

Składniki:

  • masa serowa:
    500g twarogu sernikowego
    8 łyżek ksylitolu
    2 łyżki mielonego siemienia lnianego
    1 jajko
    4 łyżki wiórek kokosowych
    1 łyżka masła

    dekoracja:
    300g śmietany kremówki 30%
    2 łyżki wiórek kokosowych
    2-3 kiwi

Kokosowy sernik z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na masę serową miksujemy.
    Wylewamy do okrągłej blaszki wysmarowanej masłem.
    Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170st.C.
    Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
  • 2. Śmietanę kremówkę miksujemy na sztywno. Dodajemy wiórki. Mieszamy.
    Nakładamy na ostudzony sernik.
  • 3. Kiwi obieramy. Kroimy w plasterki. Wycinamy kwiatki. Dekorujemy nim sernik.
  • 4.
    Sernik przechowujemy w lodówce.

Porady

UWAGA: gdy lubimy bardziej słodkie wypieki, możemy dodać łyżkę cukru pudru podczas ubijania śmietany kremówki. UWAGA 2: zamiast ksylitolu możemy użyć zwykłego cukru. Ksylitol jest po prostu zdrowszy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy