Kokosowo-rumowy ryż z mango

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ryż zapiekany z mleczkiem kokosowym i rumem, podawany ze świezym mango. Wspaniała ciepła kolacja lub deser...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ryż do risotto: 100 gramów
    - mleko kokosowe: 400 mililitrów
    - mleko krowie: 400 mililitrów
    - cukier brązowy: 3 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - ciemny rum: 50 mililitrów
    - mango: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta

Kokosowo-rumowy ryż z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kokosowy ryż z mango 1. Ryż wsypujemy do naczynia żaroodpornego (lub do 4 pojedynczych kokilek), zalewamy rumem, mlekiem kokosowym oraz krowim, mieszamy całość z cukrem brązowym i szczyptą soli. Wkładamy do środka laskę wanilii. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Na 10 minut przed końcem pieczenia mieszamy z zimnym masłem. Podajemy gorące z kawałkami mango.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy