Kokosowe pulpety z kurczaka w sosie curry

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 2 osób

Delikatne kulki z mięsa mielonego z dodatkiem wiórków kokosowych polane korzennym sosem curry w towarzystwie sypkiego ryżu to pyszna propozycja na lekki obiad.

  • 45 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • PULPETY:
    200 g mięsa mielonego z kurczaka
    2 łyżki wiórków kokosowych
    2 łyżki zmielonego siemienia lnianego lub 1 duże jajko
    Łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku
    ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    Sól, pieprz

    SOS:
    1 szkl. mleka kokosowego
    1 łyżeczka kurkumy
    ½ łyżeczki przyprawy garam masala lub korzennej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sosy

Kokosowe pulpety z kurczaka w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
    2. Z masy formujemy małe kuleczki i układamy w naczyniu do gotowania na parze. Gotujemy 20-25 min.
    3. Składniki na sos podgrzewamy w rondelku.
    4. Mąkę ziemniaczaną wsypujemy do 1/3 szkl. zimnej wody i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy do rondelka cały czas mieszając aby nie powstały grudki.
    5. Ugotowane pulpety układamy na ryżu lub kaszy i polewamy sosem

Porady

Można podać w towarzystwie warzyw lub surówki !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso Mleko Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować