Delikatne kulki z mięsa mielonego z dodatkiem wiórków kokosowych polane korzennym sosem curry w towarzystwie sypkiego ryżu to pyszna propozycja na lekki obiad.
45 min
Dla 2 osób
Składniki:
PULPETY:
200 g mięsa mielonego z kurczaka
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego lub 1 duże jajko
Łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Sól, pieprz
SOS:
1 szkl. mleka kokosowego
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki przyprawy garam masala lub korzennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kokosowe pulpety z kurczaka w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
2. Z masy formujemy małe kuleczki i układamy w naczyniu do gotowania na parze. Gotujemy 20-25 min.
3. Składniki na sos podgrzewamy w rondelku.
4. Mąkę ziemniaczaną wsypujemy do 1/3 szkl. zimnej wody i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy do rondelka cały czas mieszając aby nie powstały grudki.
5. Ugotowane pulpety układamy na ryżu lub kaszy i polewamy sosem
Komentarze