To ciasto to połączenie trzech smaków: kwaśnego musu rabarbarowego, słodkiego kremu kokosowego i gorzkiej czekolady. Dzięki tym przełożeniom ciasto jest miękkie i wilgotne.
Kokosowe ciasto z musem rabarbarowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy partiami do masy i dokładnie mieszamy najlepiej silikonową szpatułką. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe. Spód tortownicy (lub rantu) o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut. Ciasto dzielimy na 3 blaty ale dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Mus rabarbarowy:
Mrożony rabarbar wkładamy do garnka, zasypujemy 3 łyżkami cukru (można więcej) i zagotowujemy. Żelatynę zalewamy wodą do napęcznienia na 10 minut. Rabarbar blendujemy na mus, ponownie zagotowujemy i odstawiamy. Dodajemy żelatynę i szybko mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.
Krem kokosowy:
Mleko podgrzewamy, dodajemy wiórki kokosowe, cukier i gotujemy 5 minut. Odstawiamy. Gdy całkowicie ostygnie mieszamy dokładnie z serkiem mascarpone.
Polewa:
Mleko podgrzewamy, dodajemy kostki czekolady. Cały czas mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Jeśli polewa jest za gęsta można dodać troszkę więcej mleka.
Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy mus rabarbarowy, na drugi krem kokosowy. Wierzch polewamy gorącą czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Komentarze