Kokosowe ciasto z musem rabarbarowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To ciasto to połączenie trzech smaków: kwaśnego musu rabarbarowego, słodkiego kremu kokosowego i gorzkiej czekolady. Dzięki tym przełożeniom ciasto jest miękkie i wilgotne.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jaj
    180g cukru
    140g mąki pszennej
    40g mąki ziemniaczanej
    30g wiórków kokosowych
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Mus rabarbarowy:
    150g mrożonego rabarbaru
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody

    Krem kokosowy:
    2 szklanki mleka
    100g wiórków kokosowych
    3 łyżki cukru
    200g mascarpone

    Polewa:
    10 łyżek mleka
    80g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mus Musy

Kokosowe ciasto z musem rabarbarowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy partiami do masy i dokładnie mieszamy najlepiej silikonową szpatułką. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe. Spód tortownicy (lub rantu) o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut. Ciasto dzielimy na 3 blaty ale dopiero po całkowitym ostygnięciu.

    Mus rabarbarowy:
    Mrożony rabarbar wkładamy do garnka, zasypujemy 3 łyżkami cukru (można więcej) i zagotowujemy. Żelatynę zalewamy wodą do napęcznienia na 10 minut. Rabarbar blendujemy na mus, ponownie zagotowujemy i odstawiamy. Dodajemy żelatynę i szybko mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.

    Krem kokosowy:
    Mleko podgrzewamy, dodajemy wiórki kokosowe, cukier i gotujemy 5 minut. Odstawiamy. Gdy całkowicie ostygnie mieszamy dokładnie z serkiem mascarpone.

    Polewa:
    Mleko podgrzewamy, dodajemy kostki czekolady. Cały czas mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Jeśli polewa jest za gęsta można dodać troszkę więcej mleka.

    Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy mus rabarbarowy, na drugi krem kokosowy. Wierzch polewamy gorącą czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorzka czekolada Krem kokosowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować