KOKOSOWE CIASTO Z BIAŁEK

4.96 (184 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

bardzo smaczne ciasto

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    5 białek
    0,5 szkl. drobnego kokosu + troszkę do oprószenia blaszki
    0,5 szkl. jogurtu naturalnego gęstego/grecki/
    0,5 szkl. oleju słonecznikowego lub z pestek winogron/ byle nie oliwa- ma zbyt intensywny smak/
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    zapach migdałowy
    keksówka 31/12 cm lub 30/10 cm natłuszczona masłem i oprószona wiórkami kokosowymi
Wystaw ocenę:

4.96 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kokosowe ciasto z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kokosowe ciasto z białek 1. Rozgrzać piekarnik do 180 st.
    Mąkę przesiać i połączyć z kokosem, kakao i proszkiem do pieczenia.
    Białka ubić ze szczyptą soli. w połowie ubijania dodawać stopniowo cukier.
    Potem dodawać stopniowo jogurt i zapach.
    Teraz miksując na najwolniejszych obrotach stopniowo dodawać mąkę z kakao, kokosem i proszkiem.
    Wyłączyć mikser i mieszając drewnianą łyżką wlewać strużką olej.
    Przelać do formy i piec 45 minut/ do suchego patyczka/
    Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
    Ja polałam różową polewą gotową i posypałam kolorowymi pastylkami .
    Mnie bardziej smakuje bez lukru, nie przepadam za lukrami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować