Kokosowe choinki z kruszonką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne ciastka w kształcie choinek. Kruche, z kokosem i smaczną kruszonką, posypane cukrem pudrem lub polane lukrem, jak kto woli. Do schrupania i dekoracji stołu.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciastka:
    35 dag. mąki pszennej
    20 dag. mąki kukurydzianej
    20 dag. masła
    2 żółtka
    2 łyżki gęstej śmietany
    1/3 szklanki wiórków kokosowych
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 krople olejku migdałowego
    szczypta soli
    Kruszonka:
    2 łyżki mąki pszennej
    5 dag. masła
    2 łyżki wiórków kokosowych
    2 łyżki cukru
    Lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    ok. 2-3 łyżek przegotowanej wody
    ok. 2-3 krople zielonego barwnika spożywczego
    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
    ozdoby cukrowe
    2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia
    foremka choinka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Choinki

Kokosowe choinki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Składniki ciastek zagniatam, wkładam do folii i do lodówki na 30 minut. Ciasto wałkuję na 3 mm, wykrawam foremką choinki, układam na blasze.
  • jk 2. Składniki kruszonki zarabiam palcami, powstałą kruszonką posypuję choinki. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Studzę.
  • jk 3. Składniki lukru ucieram, pół choinek polewam lukrem i ozdabiam ozdobami cukrowymi, pół posypuje cukrem pudrem.

Porady

Jeśli nie mamy foremki w kształcie choinki, ciastka możemy wyciąć szklanką, też będą ładne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować