Kokosanki bezglutenowe (kokosowe makaroniki)

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Makaroniki to jedne z najstarszych ciastek na świecie (prawdopodobnie znane były już w IX w.). Wersja kokosowa jest bardzo popularna w krajach anglosaskich i Holandii.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na 12 ciastek:

    200 gramów wiórków kokosowych (plus dodatkowa łyżka do dekoracji)
    200 gramów mleka skondensowanego słodzonego
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    1 duże białko
    szczypta soli
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kokosanki bezglutenowe (kokosowe makaroniki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
  • 2. Do miski przełóż wiórki (200 gramów), mleko skondensowane i esencję waniliową.
  • Kokosanki bezglutenowe (kokosowe makaroniki) 3. Wymieszaj składniki ze sobą. Powstanie bardzo gęsta masa.
  • 4. Ubij białko ze szczyptą soli na półsztywną pianę (zachowuje kształt, ale jest jeszcze trochę płynna).
  • 5. Bardzo delikatnie połącz masę kokosową z pianą.
  • Kokosanki bezglutenowe (kokosowe makaroniki) 6. Uformuj z masy stożki (wielkości mniej więcej kulki lodów) i układaj je na papierze do pieczenia.
  • 7. Piecz około 30-40 minut.
  • Kokosanki bezglutenowe (kokosowe makaroniki) 8. Upieczone i zimne ciasteczka maczaj w polewie czekoladowej (swoją zrobiłam z mlecznej czekolady, odrobiny masła i mleka).
  • 9. Zanim czekolada zastygnie udekoruj wierzch stożków wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kokos Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować