Kokosanki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ulubione ciastka moich trzech pociech.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    -mąka puszysta tortowa lubella 2 szklanki
    -cukier 1,5 szklanki
    -jajka 8 sztuk
    -proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
    polewa:
    -margaryna 1
    -kakao 2 łyżki
    -cukier 2 łyżki
    -wiórki kokosowe
    -orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać do sztywnej piany stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać wszystko ręcznie.Przelać masę do blachy o wymiarach 24 cm na 35 cm. Piec w 170 stopniach około 30 min z grzałką góra-dół.
  • 2. Polewa:
    W rondelku rozpuścić margarynę dodając kakao i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać do rozpuszczenia składników na jednolitą masę. Zdjąć z palnika.
  • 3. Składanie ciastek :
    Wystudzony biszkopt pokroić w zgrabną kostkę. Kawałki biszkoptu zanurzać w ciepłej polewie i obtaczać w wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach włoskich. Obtoczone ciastka układać koło siebie na tacy do ostygnięcia polewy.
    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować