Kociołek meksykański

4.49 (166 ocen)

Bardzo pożywne danie. Warzywa i mięso w jednym garnku.

Składniki:

  • 1/2 kg pieczarek
    puszka kukurydzy
    puszka fasoli czerwonej
    przecier pomidorowy
    3-4 duże pory
    1/2 kg mięsa mielonego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    przyprawy: sól, pieprz do przyprawienia mięsa mielonego
    bulion lub kostki rosołowe
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Kociołek meksykański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por czyścimy, kroimy w plastry i wrzucamy do dużego garnka. Pieczarki kroimy w talarki, delikatnie podsmażamy i dokładamy . Całość zalewamy wodą z odpowiednią ilością kostek rosołowych (1 kostka na pół litra) lub gotowym bulionem. Płynu powinno być ok 8-10 cm nad poziomem warzyw. Musimy pamiętać, że spora część odparuje.
    Gotujemy doprowadzając do wrzenia. Następnie zmieszamy ogień i dokładamy odcedzoną fasolę i kukurydzę z puszki oraz przecier pomidorowy. Gotujemy ok 20 min.
    W tym czasie smażymy małe klopsiki kulki z mięsa mielonego, z dodatkiem cebulki i czosnku. Na sam koniec wrzucamy je do naszego kociołka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować