Bardzo pożywne danie. Warzywa i mięso w jednym garnku.
Składniki:
1/2 kg pieczarek
puszka kukurydzy
puszka fasoli czerwonej
przecier pomidorowy
3-4 duże pory
1/2 kg mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz do przyprawienia mięsa mielonego
bulion lub kostki rosołowe
Kociołek meksykański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Por czyścimy, kroimy w plastry i wrzucamy do dużego garnka. Pieczarki kroimy w talarki, delikatnie podsmażamy i dokładamy . Całość zalewamy wodą z odpowiednią ilością kostek rosołowych (1 kostka na pół litra) lub gotowym bulionem. Płynu powinno być ok 8-10 cm nad poziomem warzyw. Musimy pamiętać, że spora część odparuje.
Gotujemy doprowadzając do wrzenia. Następnie zmieszamy ogień i dokładamy odcedzoną fasolę i kukurydzę z puszki oraz przecier pomidorowy. Gotujemy ok 20 min.
W tym czasie smażymy małe klopsiki kulki z mięsa mielonego, z dodatkiem cebulki i czosnku. Na sam koniec wrzucamy je do naszego kociołka.
Komentarze