Kociołek chłopski

4.5 (197 ocen)

  • 50 min

Polecam szczególnie dla osób lubiących swojskie specjały.

  • 50 min

Składniki:

  • 400g kiełbasy cienkiej (podwawelska lub śląska)
    500 g ziemniaków
    300 g białej kapusty
    1 papryka czerwona
    1 papryka zieloną lub żółtą
    3 cebule
    3 łyżki oliwy
    3 szklanki wody

    Przyprawy:
    2 łyżeczki papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki ostrej
    Wegeta
    pieprz
    Majeranek, kminek, kolendra, bazylia, liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Kociołek chłopski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę pokroić w plasterki, surowe i obrane ziemniaki pokroić w kostkę, paprykę w kostkę, cebulę w kostkę,a kapustę poszatkować
  • 2. W garnku na gorącej oliwie lekko podsmażyć kiełbasę, dodać cebulę, paprykę i smażyć razem kilka minut.
  • 3. Dodać ziemniaki i kapustę oraz przyprawy oraz wodę i wszystko dokładnie wymieszać.
  • 4. Całe danie dusić pod przykryciem ok. 30-35 minut (do miękkości ziemniaków), od czasu do czasu mieszając.

Porady

Przyprawy dodajemy według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować