Knedle ziemniaczane z morelami

1 (1 ocen)

  • 40 min

Knedle ziemniaczane znane są w kuchni austriackiej, czeskiej i polskiej. Różnią się jednak nadzieniem, które może być na słodko, słono lub ostro. Moje knedle, a właściwie kule ziemniaczane, nadziałam morelami.

  • 40 min

Składniki:

  • • 1 kg ziemniaków ugotowanych
    • 250 g mąki pszennej
    • 1 jajko
    • sól
    Nadzienie
    • 12 moreli
    • 3 łyżki płatków migdałowych
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżka śmietany
    Śmietanka
    • 500 ml słodkiej śmietany
    • 1 cukier waniliowy
    • 3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Knedle ziemniaczane z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Knedle ziemniaczane z morelami 1. • Każdą morelę przekroić na pół, wyjąć pestkę.
    • Płatki migdałowe zmiksować z cukrem i wymieszać ze śmietaną.
    • Słodkim farszem napełniać miejsca po pestkach i sklejać połówki moreli w całość.
    • Śmietankę słodką ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na sztywno.
    • Ugotowane ziemniaki jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Jeśli mamy z poprzedniego dnia, to przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
    • Do ostudzonych dodać, mąkę, sól i jajko.
    • Zagnieść, aż masa uzyska konsystencję ciasta.
    • Uformować wałek i przeciąć go na 12 plastrów.
    • Z każdego kawałka zrobić placuszek w rękach, kłaść morelę i zlepiać kulę.
    • Knedle wkładać do posolonego wrzątku po 4 sztuki, od momentu ponownego zawrzenia gotować 5 minut.
    • Wyjmować łyżką cedzakową.
    • Podawać ciepłe ze słodką śmietanką.

Porady

Zamiast nadzienia proponowanego przeze mnie można do środka włożyć kostkę cukru, ewentualnie namoczoną w rumie. Śmietankę można tylko wymieszać z cukrem bez ubijania i polać knedle.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować