Knedle ze śliwkami z polewą orzechową

5 (182 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Tradycyjne knedle z pyszną słodką polewą orzechową.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    1 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    50 g masła
    około 20 szt śliwek węgierek
    cukier
    POLEWA:
    50 g orzechów włoskich mielonych
    4 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle Dania główne

Knedle ze śliwkami z polewą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki zmielić bądź dobrze potłuc tłuczkiem. Dodać mąki, jajka i rozpuszczone przestudzone masło. Jeżeli ziemniaki nie były gotowane wcześniej z solą to należy dodać łyżeczkę soli. Wszystko razem wymieszać. Uformować 2 wałki podsypując dodatkowo mąką. Podzielić na grube plastry. Z każdego zrobić placuszek, na środku umieścić śliwkę, odrobinę cukru i formować knedle. Należy pamiętać,że polewa będzie bardzo słodka, więc z cukru można zrezygnować. Ugotować knedle w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia do wierzchu. POLEWA: orzechy uprażyć na patelni, zdjąć z ognia, dodać miód i wymieszać. Podgrzewać, aż miód się rozpuści. Polać knedle. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Śliwki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować