Knedle ze śliwkami

5 (195 ocen)

  • 30 min

Pyszne, tradycyjne knedle ze śliwkami

  • 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    600 g gotowanych ziemniaków solonych
    600 g mąki
    1 duże jajko

    Na farsz:
    1 kg śliwek
    1 łyżeczka cukru na każdego knedla
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne

Knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki mielimy, zagniatamy z mąką i jakiem na elastyczne ciasto.
    Śliwki myjemy, osuszamy i pozbawiamy pestek.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5-1 cm i dzielimy na kwadraty o boku mniej więcej 10 cm. Na każdy kwadrat nakładamy jedną lub dwie połówki śliwki (zależnie od jej wielkości), łyżeczkę cukru i zalepiamy ciasto kształtując kulkę.
  • Knedle ze śliwkami 3. Wrzucamy do gotującej się wody (nie solonej) i gotujemy 5 minut od czasu wypłynięcia knedli na wierzch.
    Pozdajemy pokraszone skwarkami, polane śmietaną lub bułką zasmażoną na maśle.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować