Knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy.
Przeciskamy przez praskę, dodajemy mąki i cynamon. Wyrabiamy ciasto, który musi być elastyczne i gładko odchodzić od ręki - w razie potrzeby należy dodać więcej mąki.
2.Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem i odrobiną cynamonu. Odstawiamy na kilka minut.
3.Ciasto dzielimy na 4 części. Każda z nich rozdajemy na mniejsze. Formujemy kulki a z nich placki i które nakładamy po ok łyżce śliwek. Zawijamy dobrze aby owoce nie wypadły - formujemy na knedle.
4.Gotujemy w osolonej wrzącej około 5 minut.
Podajemy ze śmietaną i cynamonem lub przesmażona bułką tartą z masłem.
Równie dobrze smakują na ciepło co na zimno.
Komentarze