Knedle z twarogiem i szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne knedle z twarogiem i szczypiorkiem.

  • 60 min

Składniki:

  • NADZIENIE:
    4 kostki twarogu (1 kg)
    1 jajko
    4 łyżki posiekanego szczypiorku
    sól
    pieprz
    CIASTO:
    4 kg ugotowanych ziemniaków
    1 kg mąki ziemniaczanej
    sól
    PONADTO:
    śmietana do polania knedli

Knedle z twarogiem i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Knedle z twarogiem i szczypiorkiem 1. NADZIENIE: Szczypiorek siekamy. Wszystkie pozostałe składniki na nadzienie przekładamy do miski i zagniatamy aż się połączą.
    CIASTO: Ugotowane i przestudzone ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) przepuszczamy przez maszynkę, przekładamy do dużej miski. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i sól. Wszystko zagniatamy. Z ciasta formujemy duże podłużne knedle. Rozpłaszczamy i nakładamy nadzienie. Knedle zwijamy i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy do czasu, aż knedle wypłyną na wierzch. Ugotowane knedle wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Polewamy śmietaną. Z podanych składników wyszło mi 36 sztuk.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy