knedle z mięsem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

zawsze robiłam knedle bardziej na słodko z truskawkami bądź śliwkami, dziś na obiad wypróbowałam wersję wytrawną z mięsem mielonym. Mięso można podsmażyć razem z cebulką ale jak dla mnie lepsze jest surowe no i lepiej się formują

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    mąka pszenna
    1 duże jajko

    farsz:
    500g mięsa mielonego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 marchewka
    majeranek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne

Knedle z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę i odstawiamy do przestygnięcia.
  • 2. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy czosnek i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Przekładamy do mięsa mielonego; doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Przestudzone ziemniaki przekładamy do większej miski i przyklepujemy, nożem zarysowujemy krzyż. 1/4 ziemniaków wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę. Wbijamy jajko o zagniatamy. Bierzmy trochę ciasta formujemy kulę, spłaszczamy. Na środek wkładamy farsz i zlepiamy.
  • 4. W dużym garnku gotujemy wodę, solimy. Na gotującą wodę wkładamy knedle i zmniejszamy nieco ogień i gotujemy ok 10 minut. Ugotowane knedle podajemy z podsmażoną cebulą...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować