knedle z ciasta serowego

4.5 (140 ocen)

przepis z forum Cin-Cin...smaczne chociaż ja wolę takie zwykłe z ciasta z ziemniaków

Składniki:

  • 250g białego sera
    1 jajko
    szczypta soli
    3/4 szklanki mąki, mniej więcej
    2 łyżki roztopionego masła

    12 małych, słodkich moreli
    12 małych kostek cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne

Knedle z ciasta serowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ser zmielić lub dobrze rozgnieść widelcem. Dodać sól, jajko i stopniowo dodawać mąkę. Jeżeli ser jest wilgotny, dodać trochę więcej mąki (ciasto powinno mieć konsystencję ciasta ziemniaczanego). Dodać roztopione masło i dobrze wymieszać. Zawinąć w folię i schłodzić przez około 2 godziny, można je zostawić w lodówce na całą noc.
  • 2. Nastawić lekko osoloną wodę do gotowania knedli w dużym, szerokim rondlu.
    Morele umyć, naciąć i usunąć pestki i w ich miejsce włożyć kostkę cukru.
  • 3. Ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować cienki placuszek i otoczyć nim morele dobrze sklejając brzegi. Układać na lekko oprószonej mąką stolnicy.
  • 4. Delikatnie włożyć knedle do gotującej się wody i zagotować na dużym ogniu. Kiedy knedle wypłyną na powierzchnię, obniżyć ogień i gotować
    8-10 minut, aż morele będą miękkie.
  • 5. Delikatnie wyjąć knedle łyżką cedzakową.
    Podawać gorące, polane masłem ze zrumienioną bułeczką i posypane cukrem, można teżposypać je lekko cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować