Samo ciasto serowe jest już smaczne, a jeszcze nadziene owocami to już przepych całkowity, do tego polane wszystko owocowym sosem....niebo w gębie :)
Składniki:
proporcje na 20 małych knedli :
500 g ugotowanych ziemniaków
140 g mąki pszennej i ziemniaczanej w proporcji 1:1
1 jajko
200 g półtłustego twarogu
szczypta soli
owoce : po kilka śliwek, moreli i borówek
cukier do środka i do posypania knedli wg upodobań smakowych
200 ml. kwaśnej śmietany
Knedle serowe z morelami, borówkami i węgierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce, dodać jajko, sól, wymieszane obie mąki i twaróg, wyrobić aby ciasto było jednolite, w miarę potrzeby w czasie wygniatania podsypać więcej mąki.
Gotowe podzielić na 5 części.
2.Z każdej uformować grubszy wałek, ułożyć je obok siebie i pociąć w poprzek na cztery, w ten sposób powstanie nam 20 jednakowych porcji.
3.Każdą porcję rozpłaszczyć w dłoni, na środku położyć połówkę moreli lub małą śliwkę, wsypać cukier na czubku łyżeczki, dodać ewentualnie borówkę.
4.Dokładnie sklejać tworząc w dłoniach kulki jednocześnie obtaczając je w mące.
5.Wrzucać na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotować jeszcze 6 - 10 minut w zależności od wielkości knedli, najlepiej zrobić próbę wyjmując jeden dla sprawdzenia.
Wyjmować prosto na talerze, polać sosem śmietanowo borówkowym lub zwyczajnie śmietaną i posypać cukrem.
Komentarze