Kluski ziemniaczane z mięsem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zamarzyły nam się na obiad kluski, takie zwyczajne, z mięsnym farszem.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    300 g mąki ziemniaczanej
    300 g kapusty włoskiej
    1 cebula
    1 łyżka masła
    100 ml bulionu warzywnego
    250 g mielonej szynki wieprzowej
    kminek mielony
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kluski ziemniaczane z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski ziemniaczane z mięsem 1. Ziemniaki gotujemy studzimy.

    Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Następnie dodajemy szatkowaną kapustę, podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem. Następnie nadmiar płynu odparowujemy, kapustę doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Mielimy (duże oczka).
    Do kapusty dodajemy mięso, składniki łączymy, doprawiamy wg uznania solą i pieprzem.

    Wystudzone ziemniaki mielimy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto na gładko. Z ciasta formujemy kulki dowolnej wielkości. Najważniejsze by nie były zbyt małe, by móc upchnąć farsz.

    Każdą kulkę spłaszczamy, układamy farsz na środku i zamykamy, tworząc kulkę.

    Kluski gotujemy w osolonym wrzątku (partiami) około 10 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

    Podajemy z ulubionym sosem lub omastą z cebuli i słoniny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować