Kluski ziemniaczane z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy studzimy.
Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Następnie dodajemy szatkowaną kapustę, podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem. Następnie nadmiar płynu odparowujemy, kapustę doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Mielimy (duże oczka).
Do kapusty dodajemy mięso, składniki łączymy, doprawiamy wg uznania solą i pieprzem.
Wystudzone ziemniaki mielimy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto na gładko. Z ciasta formujemy kulki dowolnej wielkości. Najważniejsze by nie były zbyt małe, by móc upchnąć farsz.
Każdą kulkę spłaszczamy, układamy farsz na środku i zamykamy, tworząc kulkę.
Kluski gotujemy w osolonym wrzątku (partiami) około 10 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podajemy z ulubionym sosem lub omastą z cebuli i słoniny.
Komentarze