Kluski z kiełbaską i boczkiem

4.5 (148 ocen)

Przepyszne, tanie i proste w przygotowaniu kluski troszkę na inny sposób.

Składniki:

  • Ziemniaki
    Mąka ziemniaczana
    1-2 jajka
    2 kiełbasy
    gruby plaster boczku
    cebula
    ewentualnie kilka pieczarek
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski z kiełbaską i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolinej wodzie.(ilość ziemniaków zależy od ilości klusek, które chcemy przygotować)
  • podsmażona kiełbaska i boczek 2. kiełbasę i boczek kroimy w kostę na małej ilości tłuszczu i odstawiamy do ostygnięcia
  • 3. Ziemniaki ( jeszcze ciepłe) przeciskamy lub przekręcamy maszynką do mięsa. Przecisnięte ziemniaki ugniatamy na płasko w misce i dzielimy na 4 równe części. Wyciagamy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczana i wbijamy jajko. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.(jesli ciasto się klei, dodajemy odrobinę mąki, a gdy jest zbyt suche, to wbijamy kolejne jajko)
  • Nakładamy farsz i sklejamu 4. z wyrobionego, ale jeszcze ciepłęgo ciasta formujemy kóleczki lub łódeczki i nakładamy do środka łyżeczkę, do półtorej farszu, a następnie sklejamy w całość.
  • kluski z nadzieniem 5. Tak przygotowane kluski, wrzucamy na osolony wrzątek. Od momentu wypłynięcia na wierzch, gotujemy około 10 minut.

Porady

Najlepiej smakuję, gdy polejemy je podsmażoną cebulką z pieczarkami ( możemy również do okrasy dodać resztke farszu ( jeśli nam zostanie). Kluski te wymysliłam, gdyż latem bardzo często grillujemy i wiecznie zostawały jakies upieczone kiełbaski, a teraz jest to moje danie popisowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować