Kluski "szarpane"

4.5 (185 ocen)

  • 15 min

Koleje proste i sycące danie, którego nauczyła mnie moja mama... Najlepiej smakują z bigosikiem...

  • 15 min

Składniki:

  • -500 g ziemniaków
    -1 cebula
    -1 jajo
    -8 łyżek mąki pszennej
    -3 łyżki mąki ziemniaczanej
    -majeranek, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski "szarpane" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki oraz cebulę trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Nadmiar płynu odlewamy. Dodajemy jajo i pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Masa ma być gęsta. Jeśli nie jest wystarczająco gęsta (zależy od ziemniaków), trzeba dodać jeszcze mąki pszennej.
  • 2. W garnku zagotować wodę z solą i oliwą. Nakładać łyżką (jak lane kluski) na wrzątek i gotować do wypłynięcia ich na powierzchnię. Ja kluski hartuję poprzez wyciągnięcie ich z wrzątku i natychmiastowe wrzucenie do zimnej wody z oliwą. Po chwili wyciągam na durszlak do odcedzenia.

Porady

Ja kluski szarpane podsmażam z cebulką i podaję z bigosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować