Kluski śląskie z sosem pieczarkowym i marchewką duszoną z musztardą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę. Masę ubijamy i dzielimy na 4 równe części, po czym jedną część wyciągamy i uzupełniamy brakujące miejsce mąką ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy (łącznie z wyciągniętą częścią) i formujemy kluski. Wrzucamy na wrzącą wodę i wyciągamy po wypłynięciu.
2.Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy razem z pieczarkami na niewielkiej ilości oleju. Gdy woda z pieczarek już odparuje, posypujemy je mąką i mieszamy, gdy powstanie gęsta masa dolewamy bulion. Chwilę jeszcze gotujemy i doprawiamy do smaku.
3.Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Ugotowaną marchewkę odcedzamy, dodajemy do niej masło, musztardę i chwilę dusimy. Doprawiamy do smaku i gotowe.
Komentarze