Kluski śląskie z kapustą kiszoną i pieczarkami

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kluski śląskie z kapustą kiszoną i pieczarkami. Danie polecam na piątkowy obiad,ale i nie tylko.W tym roku takie kluchy gościły u mnie z różnymi nadzieniami,a dziś kolejna smaczna odsłona :-)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 28 szt.
    Kluski:
    1-1,2 kg ziemniaków(sól)
    1 jajko
    mąka ziemniaczana
    Nadzienie:
    500 g kapusty kiszonej
    1 marchewka
    250 g pieczarek
    1 cebula
    sól i pieprz do smaku
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Kluski śląskie z kapustą kiszoną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski śląskie. 1. Kiszoną kapustę pokroić drobniej (jeśli jest zbyt kwaśna można opłukać) wrzucić do garnka, marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki do kapusty,całość zalać wodą,
    wrzucić listki i ziele, gotować do miękkości ok. 40 min. w razie potrzeby dolać wrzącej wody.
    Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju, do cebuli wrzucić obrane i starte na grubych oczkach tarki pieczarki.
    Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, przyprawić solą i pieprzem, następnie wrzucić obgotowaną i odcedzoną kapustę, całość dokładnie wymieszać.
    Dusić ok.30 min.co jakiś czas mieszając,żeby nam się farsz nie przypalił.
    Na koniec doprawić, solą i pieprzem do smaku.
    Farsz odstawiamy do przestygnięcia.

    Ziemniaki,obrać,opłukać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu, odlać i przecisnąć przez praskę lub utłuc tak, aby nie było grudek,pozostawić do wystygnięcia.
  • Kluski śląskie. 2. Ziemniaki uklepać w misce,podzielić na ćwiartki,jedną z ćwiartek wyjąć i w puste miejsce wsypać mąki ziemniaczanej,uzupełnić tyle ile było ziemniaków, wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko,całość wyrobić ręką na gładką masę.
    Z powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu,spłaszczyć na dłoni,ułożyć na środku łyżkę kapusty z pieczarkami,lepić i uformować w dłoniach kulę.
    W garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski,gotować od wypłynięcia dosłownie chwilę 1-2 min.następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
    Na patelnie wlać olej,wrzucić cebulkę podsmażyć do zarumienienia,przyprawić curry i polać kluski.
    Podawać na ciepło.

Porady

Kluski można nadziać różnym farszem,polecam również z pasztetową,albo z pozostałym mięsem z rosołu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować