Kluski śląskie najłatwiejszy przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem,przekładamy do miski. Łyżką wyrównujemy powierzchnię.
2.Wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Wkładamy z powrotem wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagniatamy ciasto.
3.Potem formujemy kuleczki splaszczamy i robimy w nich dołeczek.
4.Gotujemy w garnku wode z odrobina soli i wrzucamy kluski śląskie na wrzątek ,po wypłynięciu na wierzch gotujemy 2-3 minutki i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.
Porady
Gotowe kluski śląskie podajemy np.z gulaszem lub ulubionym sosem,mięsem i surówką :-)
Komentarze