Kluski śląskie dla Małej Księżniczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

kolorowe i smaczne

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Dowolna ilosć ziemniaków
    1/4objętosci masy ziemniaczanej- mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    1 łyżeczka oleju słonecznikowego
    sól do smaku
    Odrobina koncentratu barszczu Krakus dla zabarwienia klusek
    trochę mąki pszennej do podsypywania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie Dodatki

Kluski śląskie dla małej księżniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie, odcedzić , wystudzić i zemleć.
    Potem uklepać na równo , podzielić na 4 częsci, Jedną odsunąć na bok a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną,dodać odłożone ziemniaki, olej, wbić jajko i wyrobić na jednolitą masę.
    Ja podsypywałam troszkę mąki pszennej przy wyrabianiu, aby kluski nie były takie gumowate.
    Podzieliłam masę na 2 częsci i do jednej z nich dodałam odrobinę koncentratu barszczu, aby uzyskać kolor różowy, bo taki kolor lubi moja wnusia
    Zamiast na różowo można zabarwić na zielono dodając odrobinę soku ze szpinaku lub tylko posiekaną natkę pietruszki itd…
    Z ciasta formować kluski, częsć ciasta rozwałkowałam grubiej i foremką wycinałam dowolne kształty klusek
    Zagotować wodę z olejem i solą. Na wrzątek wrzucać kluski. Gdy wypłyną gotować jeszcze 4 minut..

    Białe ugotować oddzielnie, aby nie zafarbowały od różowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować