Kluski śląskie

5 (140 ocen)

stary babciny sposób

Składniki:

  • 1 kilogram ugotowanych ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    3 żółtka
    sól
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce od mielenia mięsa. Przełożyć do miski. W misce podzielić je na 4 części. Wyjąć jedną część, rozłożyć na powierzchni pozostałych a lukę wypełnić mąką ziemniaczaną. Dodać żółtka i sól (do smaku). Ciasto zagnieść. Brać porcje i formować małe kuleczki robiąc w środku dziurkę. W garnku wstawić osoloną wodę. Na wrzątek kłaść kluski. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować