Kluski leniwe z bułką tartą

4.5 (154 ocen)

  • 60 min

Kluski leniwe, takie jak serwują stołówki w szkołach, przedszkolach

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g twarogu
    400 g ziemniaków
    300 g mąki (typ 405)
    1 jajko
    sól
    masło, bułka tarta i cukier.
    łyżka oliwy (oleju)
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski leniwe z bułką tartą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie przepuszczamy je przez praskę. Do tego dodajemy ser, mąkę i jajka, a jeżeli ser jest wybitnie chudy do łyżeczkę masła.

    2.Wszystko ugniatamy, próbujemy czy nie trzeba w między czasie trochę dosolić.

    3.Ciasto dzielimy na trzy, cztery kawałki z których formujemy długie wałeczki. Wałeczki spłaszczamy dłonią i kroimy na 1,5-2 cm paluszki. Najlepiej wszystko wychodzi gdy stolnica posypana jest krupczatką, wtedy ciasto nie klei się do stolnicy.

    4.W garnku gotujemy osoloną wodę. Do niej dodajemy trochę oliwy. Do gotującej wody wrzucamy nasze kluski. Mieszamy je delikatnie drewnianą łyżką. Wyjmujemy po 2 minutach od ich wypłynięcia.
    5.Polewamy bułką tartą przesmażoną na maśle. (można posypać cukrem, jak ktoś lubi)

    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować