Kluski leniwe

4.45 (155 ocen)

Najczęściej podaję je polane masłem z bułką tartą, lekko posłodzone i oprószone cynamonem. Leniwe można podać w wersji mniej kalorycznej, polane jogurtem.Bardzo lubię leniwe w wersji wytrawnej, z jogurtem, świeżymi ziołami i czosnkiem lub z karmelizowaną cebulką i kubkiem maślanki.

Składniki:

  • 0,5 kg twarogu sernikowego mielonego
    2 jajka eko
    2 szklanki mąki pszennej + mąka do posypania stolnicy
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.45 (155 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółta utrzeć z twarogiem.
    Białka jaj ubić z solą na sztywną pianę. Białka dodać do twarogu i delikatnie wymieszać.
    Następnie dodawać po trochu mąkę i wyrabiać do momentu uzyskania jednolitego ciasta, które będzie odchodziło od miski.
    Podzielić ciasto na kilka części, z każdej uformować wałeczek i lekko go spłaszczyć. Wałeczki z ciasta pokroić na kluski o dowolnej wielkości.
    Kluski gotować w posolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować