Kluski dyniowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kluski te są całkiem nowoczesne ale świetnie pasują do kulinarnych tradycji. Przypominają o dyni, która niegdyś należała do najpopularniejszych polskich warzyw. Są zaskakująco lekkie i smakowite.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg dyni (obranego miąższu bez pestek), może być mrożona
    2 łyżeczki ziarenek smaku
    1 łyżeczka curry
    0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
    2 jajka
    ok. 350 g mąki

Kluski dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię ugotować na parze (można też w garnku ale trzeba dodać  pół szklanki wody) do miękkości. Pod koniec gotowania dosypać przyprawy. Po ostudzeniu zmiksować na jednolitą masę. Wbić jajka i dosypać mąkę. Ciasto musi mieć konsystencję taką, jak na kluski kładzione. Formować łyżką kluski i wrzucać na osolony wrzątek. Jak wypłyną - odsączyć.

Porady

Podawać do duszonych mięs, zwłaszcza na ostro, albo jako samoiste danie z dowolnym sosem. Pyszne są też odsmażane.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy