Kluski drożdżowo-ziemniaczane z warzywami i jajkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Robienie tych klusek było dla mnie pewnym eksperymentem,gdyż kluski drożdżowe kojarzyły mi się tylko na słodko i jakoś za nimi nie przepadałam,dlatego postanowiłam zrobić ich inną wersję:)Efektu jaki osiągnęłam właściwie się nie spodziewałam,gdyż kluski wyszły rewelacyjne-delikatne,smaczne i pożywne

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na około 4 porcje:
    KLUSKI:
    400 g mąki
    200 g ziemniaków (obranych)
    18 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    jajko
    1 szklanka ciepłego mleka
    ½ łyżeczki soli
    1 łyżka zalewy z pomidorów suszonych (lub oleju)

    PONADTO:
    mała cebula
    200 g włoszczyzny mrożonej (słupki)
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki zalewy z pomidorów suszonych (lub oleju)
    jajko ugotowane na twardo
    przyprawa do dań Kucharek
    pieprz czarny mielony
    świeży lubczyk
    odrobina pokrojonej w kosteczkę papryczki chilli – jeśli ktoś ją preferuje
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski drożdżowo-ziemniaczane z warzywami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KLUSKI: Ziemniaki gotujemy, osączamy i dokładnie rozbijamy tłuczkiem, studzimy.
  • 2. Do miski dajemy drożdże, zasypujemy je cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy.
  • 3. Następnie dodajemy sól, zalewę z pomidorów, jajko, 220 g mąki i ziemniaki.
  • 4. Całość wyrabiamy dokładnie ręką, tak by ziemniaki nie miały dużych grudek a ciasto stało się jednolite.
  • 5. Następnie stopniowo wsypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Ciasto nie będzie całkowicie odchodzić od ręki (jedynie częściowo od miski), dlatego nie ma się co tym przejmować ;).
  • 6. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  • 7. Po tym czasie łyżką namaczaną w gorącej wodzie nabieramy małe porcje ciasta, delikatnie je formując łyżką jeszcze w misce, i wrzucamy na dość dobrze osolony, i z dodatkiem około 2 łyżek oleju, wrzątek.
  • 8. W zależności od wielkości klusek gotujemy od 6 do 8 minut.
  • 9. Ugotowane wyjmujemy plastikowym sitkiem lub łyżką cedzakową z wody i nakładamy na talerze.
  • 10. Na patelni rozgrzewamy zalewę z pomidorów, wsypujemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i chwilkę smażymy.
  • 11. Następnie wrzucamy mrożoną włoszczyznę, mieszamy i pod przykryciem smażymy około 10 minut (od czasu do czasu mieszając).
  • 12. Po tym czasie dodajemy drobno posiekany czosnek, trochę Kucharka i pieprz, mieszamy.
  • 13. Na gorące kluski rozkładamy usmażone warzywa, ścieramy na tarce o drobnych lub grubych oczkach jajko, posypujemy odrobiną chilli (jeśli ktoś nie lubi to nie musi go dodawać,i bez chilli jest bardzo smacznie:)) i świeżymi listkami lubczyku.

Porady

Z ręką na sercu polecam te kluski każdemu, komu kiedyś być może tradycyjne drożdżowe nie wyszły, albo mu kiedyś nie posmakowały, gdyż te są na prawdę bardzo smaczne a warzywa i jajko dodatkowo uzupełniają ich smak i idealnie się komponują w całość tworząc smaczne, delikatne, aromatyczne i bardzo pożywne danie obiadowe :) Gdyby tak nie było z pewnością nie dzieliłabym się z Wami tym przepisem ;) Tym samym zgłaszam to danie jako kandydata na przepis miesiąca;)))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować