Kluski czorne

0 (0 ocen)

  • 60 min

No i co, że kuchnia śląska jest ciężka i tłusta...Posiada jednak jedną wadę, która woła o pomstę do nieba. nie można przestać zajadać się tymi rarytasami. Tak bosko smakują, dlatemu nie mogliśmy się wczoraj ruszać :D

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    250 g mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    sól

Kluski czorne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski czorne 1. 700 g ziemniaków gotujemy do miękkości, tłuczemy. Studzimy.

    Pozostałe ziemniaki ścieramy na tarce do ziemniaków, dodajemy do puree razem z mąką i solą. Wyrabiamy ciasto.

    Następnie wbijamy jajko, dokładnie mieszamy z masą kartoflaną (jeśli będzie za rzadka, dosypujemy mąkę).

    Z masy formujemy okrągłe kluski, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5 min o d momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.41 (185 ocen)

kluski ruskie