Kluseczki z czerwoną soczewicą podane z kiełbaską i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę gotujemy tak by była miękka, ale nie rozgotowana. Ziemniaki gotujemy do miękkości (ja ugotowałam na parze), osączamy i ubijamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków.
2.Do gorących dodajemy soczewicę, sól i pieprz i ponownie ubijamy. Następnie dodajemy jajka, olej, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Gotową masę pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
3.Następnie formujemy małe kuleczki, obtaczamy w mące ziemniaczanej i robimy palcem dziurkę na środku. Gotowe kluseczki od razu po uformowaniu wrzucamy partiami na wrzącą osoloną wodę i gotujemy od momentu wypłynięcia klusek około 3 minuty. Podajemy od razu po wyjęciu z wrzątku :)
4.Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy osobno na rozgrzanym oleju. Następnie do usmażonej kiełbasy dodajemy również usmażoną cebulę i paprykę, dokładnie mieszamy i razem smażymy około 2-3 minuty.
5.Dolewamy wodę i całość smażymy na małym ogniu około 3-5 minut.
Na talerze rozkładamy ugotowane kluski, nakładamy porcje kiełbaski i np. cebuszki czy kiełki.
Porady
Te kluseczki smakują najlepiej od razu po ugotowaniu :) na drugi dzień podgrzałam je na parze :)
Komentarze