kluseczki dyniowe z sosem serowym

2 (1 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Kluseczki pełne kolorów

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - dynia bez pestek: 500 gramów
    - ziemniaki duże: 2 sztuki
    - mąka: 2 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - ser pleśniowy blue: 100 gramów
    - śmietana 30%: 2 łyżki
    - woda: 0.25 szklanki
    - groszek konserwowy - puszka: 0.5 sztuki
    - Szynka konserwowa: 3 plastry
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - papryka słodka mielona: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - szczypiorek: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kluseczki dyniowe z sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • dynie i ziemniaki umyć, upiec w piekarniku, następnie obrać i ubić, ostudzić,
    • do warzyw dodać mąkę, jajko i sól, wyrobić ciasto, jeżeli klei się do ręki dodać jeszcze mąki,
    • z porcji ciasta formować podłużne kluseczki,
    • gotować w osolonej wodzie aż wypłyną i jeszcze 2 minuty,
  • 2. • w garnku podgrzać wodę, dodać pokruszony ser i śmietanę, mieszać aż ser się rozpuści,
    • dodać groszek, pokrojoną w paski szynkę i przyprawy, chwilę gotować,
  • 3. • sos podawać z kluseczkami, posypać sporą ilością posiekanego szczypiorku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować