Klopsiki z mięsa mielonego w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy w misce: mięso mielone, odciśniętą z mleka bułkę pszenną, 1 całe jajko, posiekaną drobno cebulę, odciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą (bułki dajemy tyle, aby uzyskać zwartą konsystencję klopsików). Masę przyprawiamy solą i pieprzem.
Z mięsa formujemy kulki, które następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
2.Równocześnie w garnku lub rondlu zagotowujemy wodę, do której wrzucamy pokrojoną marchewkę, seler i pietruszkę.
Klopsiki na bieżąco ściągamy z patelni i wrzucamy do gotującego się sosu.
Kulki gotujemy w sosie pod przykryciem ok. 10 minut.
Po tym czasie sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z odrobiną zimnej wody. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze