Klops z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do temperatury 225 stopni. Bułkę tartą namoczyć w mleku. Rozpuścić 2 łyżki masła i smażyć na nim przez 2 minuty cebulę. Dodać grzyby i smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. W dużej misce wymieszać mięso z jajkiem. Rękami odcisnąć bułkę i dodać do mięsa wraz z mieszanką cebulową, natką, szałwią, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu dodać wino i koniak. Całość wyrobić bardzo dokładnie. Naczynie do zapiekania wysmarować rozpuszczonym masłem. Wyłożyć masę i udekorować gałązką tymianku. Posmarować pozostałą łyżką masła. Piec 30 minut. Zmniejszyć ogień do 200 stopni i piec kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 - 10 minut. Podawać.
Komentarze