Klops z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Klops z pieczarkami

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - czerwstwa bułka: 1 szklanka
    - mleko: 3 szklanki
    - niesolene masło: 3 łyżki
    - duża cebula drobno posiekana: 1 sztuka
    - pieczarki pokrojone w ćwiartki: 20 dekagramów
    - przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku: 1 sztuka
    - mielona cielęcina lub wołowina: 90 dekagramów
    - posiekana natka pietruszki: 3 łyżki
    - posiekana szałwia, oregano lub tymianek: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - czarny pieprz: 0.5 łyżeczki
    - gałka muszkatowłowa: 1 szczypta
    - porto lub sherry: 1.5 łyżki
    - koniak: 1 łyżka
    - niesolone masło: 1 łyżeczka
    - gałązka tymianku do dekoracji: 1 sztuka
    - duże jajko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klops z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 225 stopni. Bułkę tartą namoczyć w mleku. Rozpuścić 2 łyżki masła i smażyć na nim przez 2 minuty cebulę. Dodać grzyby i smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. W dużej misce wymieszać mięso z jajkiem. Rękami odcisnąć bułkę i dodać do mięsa wraz z mieszanką cebulową, natką, szałwią, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu dodać wino i koniak. Całość wyrobić bardzo dokładnie. Naczynie do zapiekania wysmarować rozpuszczonym masłem. Wyłożyć masę i udekorować gałązką tymianku. Posmarować pozostałą łyżką masła. Piec 30 minut. Zmniejszyć ogień do 200 stopni i piec kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 - 10 minut. Podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować