Klops w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Klopsiki w sosie grzybowym to jest to.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na sos:
    Grzyby leśne ugotowane mrożone 30 dag
    Cebula biała 1 szt.
    Bulion warzywny 1 szklanka (może być z kostki)
    Śmietana 12 % ½ szklanki
    Mąka pszenna 1 łyżka
    Czosnek 1 ząbek
    Oliwa 2 łyżki
    Listek laurowy
    Ziele angielskie kilka ziarenek
    Świeży koperek
    Składniki na klopsy:
    Mięso mielone wieprzowe ½ kg
    Kajzerka wysuszona
    Mleko ½ szklanki
    Jajko 1 szt.
    Ser żółty starty 4 łyżki
    Mąka pszenna 3-4 łyżki
    Oliwa 3-4 łyżki
    Suszone zioła : koperek, natka pietruszki
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klops w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie sosu:
    Cebulę, czosnek obrać, posiekać i zeszklić na oliwie, dodać rozmrożone grzyby, wlać bulion, dodać listek laurowy, ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut.
    Wykonanie klopsów:
    Mięso połączyć z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, jajkiem, żółtym serem. Przyprawić ziołami sola i pieprzem i dokładnie wyrobić masę. Formować zgrabne klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Następnie klopsy obtaczać w mące i obsmażyć z każdej strony na rumiano. Usmażone klopsy włożyć do przygotowanego sosu i dusić pod przykryciem około 15 minut. Dodać śmietanę wymieszaną z łyżką maki, zagotować i posypać posiekanym koperkiem. Podawać z ziemniakami lub grubym makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować