Klasyczny żurek na domowym zakwasie

4.5 (165 ocen)

  • 10 min

Żurek to zdrowa, pożywna zupa, a zrobiona na domowym zakwasie smakuje rewelacyjnie!

  • 10 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
    liść laurowy i ziele angielskie
    3 ząbki czosnku
    skórka razowego chleba pieczonego na zakwasie
    30 dag kiełbasy
    chrzan
    ugotowane na twardo jaja
    sól, pieprz, suszony majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Klasyczny żurek na domowym zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zakwas na żurek 1. Do litrowego słoika wsypujemy mąkę i zalewamy ją ok. 1 litrem ciepłej (ok. 50 stopni) przegotowanej wody, dodajemy kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, rozgnieciony czosnek oraz suchą skórkę chleba. Całość mieszamy, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce (25-30 stopni). Mniej więcej co 12 godzin mieszamy. Zakwas powinien być ukiszony po około 4 dobach. Jeśli temperatura otoczenia jest niższa (około 20 stopni), żurek musimy kisić dłużej, około 5-7 dób. Im dłużej kisimy, tym bardziej jest kwaśny. Możemy go przechowywać w lodówce.
  • 2. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, wytapiając część tłuszczu. Zagotowujemy 1,5 litra wody. Do wrzątku wlewamy 1 szklankę zakwasu, dodajemy usmażoną kiełbasę wraz z tłuszczem i ponownie zagotowujemy. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Podajemy z ugotowanymi jajami i chrzanem.

Porady

Warto zachować trochę zakwasu i przechowywać go w lodówce - na bazie tego gotowego zakwasu można wykonywać nowy zakwas, a jego ukiszenie będzie trwać o wiele krócej, około dwie doby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka żytnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować