Klasyczne pierniczki, które można np. powiesić na choince. Zaraz po upieczeniu są bardzo chrupiące i takie smakują nam najbardziej ale już drugiego dnia są mięciutkie i wtedy najlepiej smakują przełożone marmoladą.
45 min
Składniki:
280 g mąki
6 łyżek miodu
30 g masła
1 jajko
150 g cukru
łyżka przyprawy do piernika
łyżeczka sody oczyszczonej
Klasyczne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika, przesiać do miski. Dodać jajko, cukier i masło. Zmiksować. Miód zagotować w rondelku i wlać do ciasta, ponownie zmiksować. Przełożyć na blat podsypany mąką i zagnieść. Następnie rozwałkować i wycinać ciasteczka. Piec na papierze do pieczenia w 200*C przez około 10 minut.
Komentarze