Klasyczna rolada orzechowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Zasmakuje na pewno waszym bliskim. U mnie w domu gdy ją przygotowałam to znikneła ze stołu tego samego dnia. Klasyczna rolada orzechowa można powiedzieć, że jest to wypiek charakterystyczny dla naszego kraju. Rolada orzechowa łączy w sobie wiele cech z naszej kultury kulinarnej. Dzięki temu jest to deser, który sprawdzi się zarówno na wielkie przyjęcia, jak i gronie bardziej kameralnym.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto kruche
    350 g mąki pszennej
    150 g masła
    100 g cukru pudru
    10 g proszku do pieczenia
    3 żółtka
    masa orzechowa
    250 g mielonych orzechów włoskich
    50 g cukru pudru
    3 białka
    lukier
    120 g cukru pudru
    50 ml ciepłej wody
    30 ml soku z cytryny
    dodatkowo
    20 g skórki pomarańczowej i cytrynowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada

Klasyczna rolada orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier puder mieszamy. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Zimne ciasto wałkujemy.
    Masa orzechowa: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy mielone orzechowy. Mieszamy.
    Na rozwałkowany cieście smarujemy masę orzechową. Zawijamy roladę. Roladę owijamy papierem do pieczenia i umieszczamy w formie keksowej. Pieczemy około 60-70 minut w 180 stopniach. Studzimy.
    Lukier: Cukier puder, sok z cytryny i ciepłą wodę mieszamy. Polewamy lukrem wystudzone ciasto. Dekorujemy skórką pomarańczową i cytrynową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować