kiszone pomidorki

4.41 (206 ocen)

  • 30 min

Kiszone pomidory od lat zaprawia moja mama a teraz i ja, zwłaszcza, że mamy swojskie ekologiczne pomidorki. W zimie są niezastąpione do zrobienia zupy pomidorowej, która jest o niebo lepsza niż ta z pomidorów z puszki czy przecieru. Wtedy dodają do niej także zalewę razem ze wszystkimi dodatkami

  • 30 min

Składniki:

  • pomidorki koktajlowe lub zwykłe mniejsze
    korzeń chrzanu
    kwiaty kopru
    czosnek
    gorczyca
    ziele angielskie
    pieprz czarny ziarnisty
    1 łyżka soli na 1/2 litra wody
Wystaw ocenę:

4.41 (206 ocen)

Zobacz również:

Zupa pomidorowa Przetwory

Kiszone pomidorki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidorki umyć. Słoiki i pokrywki wymyć, ustawić na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na około kwadrans aż będą suche. Kiedy słoiki wystygną ułożyć na dnie czosnek, koper i starty na grubych oczkach chrzan. Pomidorki ucisnąć w słoiku w miarę ciasno ale tak, żeby się nie zgniotły. Wodę i sól zagotować z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Gorącą zalewą zalać pomidorki i od razu zakręcić słoiki.

Porady

Teoretycznie wystarczy odwrócić je do góry dnem a po kilki dniach wynieść do piwnicy. Ja jednak dla pewności jeszcze pasteryzuję je około kwadransa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kiszenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować