Kiszone ogórki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne i chrupiące kiszone ogórki. Takie ogóreczki to idealny dodatek do drugiego dania, na kanapki czy do sałatek. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg ogórków
    chrzan
    czosnek
    Na zalewę :
    4 litry wody
    2 płaskie łyżki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kanapki Dodatki

Kiszone ogórki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy sól, zagotowujemy. Ogórki myjemy i osuszamy.
    Czosnek obieramy. Chrzan obieramy i kroimy. Koper myjemy i dzielimy na części.
    Na spód każdego słoika dajemy gałązkę kopru, kawałek chrzanu i ząbek czosnku, wkładamy ogórki i na wierzchu układamy gałązkę kopru, kawałek chrzanu i ząbek czosnku.
    Zalewę wlewamy do słoików i zakręcamy słoiki, odstawiamy na tydzień w ciepłe miejsce.
    Ukiszone ogórki pasteryzujemy przez 3 minuty, żeby zatrzymać proces kwaszenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Kiszone ogórki Koper Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować