Kiszone buraki

4.45 (198 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Moda na kiszonki, a zwłaszcza kiszone buraki, to korzyść dla naszego zdrowia. Sok jest dużo smaczniejszy od tego, który można kupić w sklepie i na dodatek dużo intensywniejszy. Możemy go także wykorzystywać np. do ugotowania barszczu ukraińskiego, lub barszczyku czerwonego. Kiszone buraki nastawione w odpowiednim czasie mogą być bazą do wielu dań.

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1 kg. buraków
    2 listki laurowe
    3 ząbki czosnku
    parę ziarenek czarnego pieprzu
    parę ziarenek ziela angielskiego
    1 łyżka soli
    3 szklanki wody przegotowanej i ostudzonej
Wystaw ocenę:

4.45 (198 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Barszcz czerwony Przetwory

Kiszone buraki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • buraki 1. Buraki umyłam i obrałam.
  • buraki pokrojone 2. Pokroiłam je na cienkie plasterki.
  • buraki przyprawy 3. Przełożyłam do szklanego słoja.
    Idealnie nadaje się też gliniany garnek.
    Dodałam czosnek, listki laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
  • buraki kiszone 4. Zalałam wodą wymieszaną z solą, tak żeby przykryła buraczki.
    Zamknęłam słoik i odstawiłam na około tydzień.
    Powinien stać w temperaturze pokojowej.
    Gdy zacznie się fermentacja, należy zebrać zgromadzoną na wierzchu pianę. Kiszone buraki ostawić w chłodne miejsce na kilka dni.
    I tyle. Łatwe prawda?
    Pozostaje już tylko pić pyszny sok lub wykorzystać go do barszczu,
    a kiszone buraki do surówek lub innych dań.
    Smacznego!

Porady

Kiszone buraki są pyszne same w sobie, ale można je zetrzeć na tarce lub utrzeć w blenderze i podawać do obiadu jako surówkę. Barszcz z kiszonych buraków jest dużo smaczniejszy i bardziej intensywny od tego zrobionego z buraków gotowanych. Kiszone buraki to naturalny sposób na wzmocnienie organizmu i profilaktykę niedoborów żelaza. Kiszenie to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposobów konserwowania żywności - warto wykorzystać ten sposób i zrobić kiszone buraki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Kiszone buraki Sok z buraka Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Kiszone buraki muszą być odpowiednio doprawione - przygotuj nie tylko ziele angielskie, liść laurowy czy pieprz, ale też dobrej jakości czosnek. Najlepiej polski, pachnący, o cennych właściwościach prozdrowotnych. Po ukiszeniu ząbki także nadają się do gotowania i konsumpcji. Kiszone buraki potrzebują czasu - należy nastawić je na tydzień, a następnie jeszcze odstawić na kilka dni - nabiorą mocy i smaku!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować