Kiszona kapusta z soczewicą

4.47 (180 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Kiszona kapusta z soczewicą. Danie bogate w witaminę C i białko. Tak przygotowaną można również wykorzystać jako farsz do pierogów.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 750 gram kapusty kiszonej
    szklanka czerwone soczewicy
    cebula
    marchewka
    ząbek czosnku
    sól i pieprze do smaku
    1 łyżeczka mielonego kminku
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    ziele angielskiego kilka ziarenek
    liść laurowy
    1 łyżka sosu sojowego
    1/2 łyżeczki cząbru i lubczyku
    1 łyżeczka majeranku
    kilka łyżek oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.47 (180 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Kiszona kapusta z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i marchewkę obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę posiekać w kostkę, czosnek zmiażdżyć. Przepłukać kapustę i jeśli trzeba przesiekać.

    Rozgrzać olej i zeszklić cebulę z marchewką i czosnkiem, dodać kminek, potem kapustę. Można podlać lekko wodą. Przykryć pokrywką. Mieszać od czasu do czasu. W międzyczasie ugotować soczewicę al dente ( gotuję 12-13 minut), dodać do kapusty, dodać resztę przypraw i dusić do 30- 40 minut. Wymieszać.
    Doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować