Kisielowo truskawkowe ciasto

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo lubię wymyślać i piec nowe ciasta

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    9 jajek
    9 łyżek mąki krupczatki
    9 łyżek cukru
    6 łyżek oleju
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Po jednym opakowaniu kisielu: żółty czerwony zielony

    Masa truskawkowa:
    ok. 50 dkg truskawek mrożonych
    0, 5 szklanki cukru
    3/4 szklanki wody
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    kostka masła

Kisielowo truskawkowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opis przygotowania Ciasto:
    Ze wszystkich składników oprócz kisili ubić ciasto biszkoptowe, podzielić ja na 3 równe części i do każdej wsypać inny kolor kisielu i starannie wymieszać. Ciasta wylać do osobnych małych kwadratowych blaszek i upiec w gorącym piekarniku.

    Masa:
    Truskawki włożyć do rondla podlać odrobiną wody, rozmrozić, dodać cukier i zagotować, gdy już się rozmrożą rozetrzeć je blenderem (jak na koktajl). W wodzie roztrzepać obie mąki i wlać do gotujących się truskawek i ciągle mieszając ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć go z masłem.

    Przełożenie:
    Biszkopt różowy>>połowa masy truskawkowej>>biszkopt zielony>>druga połowa masy truskawkowej>>biszkopt żółty>>polewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy